Skaff deg en relevant mentor

I forkant av dette blogginnlegget fikk vi i oppgave å gjennomføre et kurs i hvordan du kan skaffe deg en relevant mentor. Dette kurset tok for seg steg for steg i hvordan du skal gå frem. Men hva skal vi egentlig med en mentor? Networking kan hjelpe deg til å forstå muligheter fra et innsideperspektiv. Fra noen som har gått gjennom det samme før deg. Ikke skaff deg et nettverk bare for å gjøre det, finn personer som du faktisk har en interesse for å snakke med. Mange profesjonelle er interessert i å hjelpe, nettopp fordi de har vært der DU er i dag. 

Vær profesjonell

Det er viktig å være profesjonell når du kontakter noen. Her går kurset gjennom noen nøkkelkvaliteter som skal sikre at du fremstår som profesjonell og får mest mulig ut av å ta kontakt.

 • Empati: sett deg inn i den du oppsøker sitt perspektiv.
 • Nysgjerrighet: tydeliggjør at du er interessert i å lære fra dem og deres reise.
 • Takknemlighet: vis at du setter pris på at de deler kunnskap og bruker tid på deg.
 • Relevans: Fortell hvorfor du tok kontakt og hvordan det vil være til nytte for deg.
 • Respekt: behandle dem slik du ville blitt behandlet om det var du som skulle hjelpe noen på samme måte.

Følg disse og du vil bli overasket over hvor mange som faktisk har lyst til å snakke med deg!

Bruk Linkedin til å finne en mentor!

Noen av de mest inspirerende menneskene er mye nærmere enn det vi kanskje tenker over. Det eneste som skal til er å få ut fingeren, oppsøke og ta kontakt. Her er Linkedin den perfekte plattformen. 

Det første du må tenke over er «hvem vurderer jeg å ta kontakt med.» Det viktigste for å komme i gang er å ta steget! Det nytter ikke å kaste bort tid på at den «perfekte» mentoren tilfeldigvis skal dukke opp en dag når du aktivt kan skape kontakter her og nå. Da er sannsynligheten heller større for at du blir introdusert for denne «perfekte» mentoren underveis i prosessen. I tillegg vil du kunne tilegne deg masse kunnskap på veien og du vet aldri hva positivt som kan komme ut av det.

Men hvordan kommer man i gang? Her er noen forslag til hva du kan se etter når du skal finne en relevante å ta kontakt med:

 • Den «perfekte» mentoren: 

Gjennom personer som har gått på samme skole, jobber i et selskap du har interesse for eller noen som har gått det samme studie tidligere. 

 • Gode mentorer:

Gjennom personer som har gått lignende studie eller noen fra samme skole som jobber i et selskap innenfor det du interesserer deg for.

 • Mentorer med likheter:

Noen som jobber i et selskap du interesserer deg for som gikk lignende studie, men på en annen skole.

 • Noen interessante mentorer:

Du må ikke nødvendigvis ha noe til felles med personene du kontakter. Så lenge du finner noe interessant ved de som du kan ta lærdom av til karrieren din videre. Det viktigste er at du er engasjert og viser din interesse.

Hvordan kontakte noen gjennom Linkedin

En Linkedin-melding kan være kort og enkel. Meldingen bør gjenspeile de overnevnte nøkkelkvalitetene slik at du fremstår som profesjonell. Videre skal melingen bygge på hvem du er, hvorfor tar du kontakt og hva du ønsker/lurer på. Så enkelt kan det være! 

I noen tilfeller kan det også være aktuelt å ta kontakt på e-post. Enten fordi man vil få raskere respons eller fordi det fremstår som mer personlig. Sammenligner vi meling på direkte på Linkedin og E-post, vil en meling på Linkedin være mindre formell. Meling på Linkedin er en superenkel og effektiv måte å ta kontakt. Her må man rett og slett ta en vurdering på hva som passer seg best.

4: Koordinering

Selv om du tar utgangspunkt i at personen du ønsker å samtale med er interessert i å hjelpe deg bør du også ta utgangspunkt i at personen har mye å gjøre. Derfor bør du planlegge forespørselen for samtalen til å være kort, konkret og tydelig. Slik forhindrer man misforståelser og gir et bedre inntrykk.

5: Samtalen

En samtale består av flere faser:

 • Fase 1: starte samtalen.
 • Fase 2: Introdusere deg selv.
 • Fase 3: Spørsmål/ ønsker du har ovenfor den du kontakter.
 • Fase 4: avslutte samtalen.

De to midterste fasene krever mer forberedelser. Ved å vise at du er godt forberedt og ved hjelp av nøkkelkvalitetene kan du sørge for at samtalen blir best mulig.

6: Historiefortelling

Dette er en del av fase 2 i samtalen. Her må du kanskje øve på å presentere deg selv med din ny profesjonelle identitet. Dette handler om å presentere relevant informasjon til den du skal samtale med. Dette kan være bakgrunnen din, ferdigheter, interesser, utvikling, hvor er du i dag og til slutt hva ønsker du å få ut av samtalen. Pass på at du ikke ramser opp fakta om deg selv. Du ønsker også å være interessant for personen som lytter, dette gjennom en engasjerende historie. Hold det kort!

7: Research og spørsmål

Dette er en del av fase 3 i samtalen. Dette er enkel research av personen i forkant av samtalen. Dette tar ikke lang tid. 

 • Her kan du gå mer nøye gjennom Linkedin profilen deres ved å se på aktivitet. Kanskje er det noe som stikker seg mer ut. 
 • Gjør et søk på google på dem og selskapet.
 • Sjekk også ut Youtube. Har de postet noe nylig eller finnes det noen spennende intervjuer?

Ved å gjøre research i forkant har du noe mer informasjon å basere spørsmålene dine på. kanskje finner du flere ting du måtte lure på.

Spørsmålene kan deles inn i 3 kategorier:

 • Deres historie
 • Jobben deres
 • Råd til deg

Man er ikke nødt til å stille spørsmål under alle kategorier, dette er kun for å demonstrer hvilke muligheter du har under samtalen. 

7: Bygge relasjon

Første steget til å skape en relasjon er å vise takknemlighet. Dette kan du gjøre enkelt ved å sende en takke-melding. Dette viser at du setter Pris på tiden deres og et ønske om å holde kontakten videre. En slik relasjon kan være nyttig for videre råd og veiledning mot og i løpet av en karriere.

Kilder Brukt i dette blogginnlegget:

3 kommentarer til «Skaff deg en relevant mentor»

 1. Heisann Celine 🙂

  Først og fremst bør du svare på spm du stiller, i innledningen, i konklusjonen. Det sagt bør du også ha en konklusjon/oppsummering i innlegget, også for bedre struktur.

  Ellers synes jeg det er et bra innlegg, der du legger frem konseptet på et oversiktlig og forståelig måte. For å bryte opp teksten litt kan du gjerne legge ved noen bilder også.

  Bra jobbet, stå på 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *