Hvordan bygge en merkevare fra grunnen av

(Bilde fra Diego PH  hentet på Unsplash)

Nå som vi er inne i en prosess med å opprette og designe vår helt egen nettbutikk kan jeg også trekke likhetstråder til det å bygge en helt egen merkevare. Ikke bare setter vi oss inn i hvordan verktøyene fungerer for å få nettbutikken på plass, men vi designer også våre helt egne produkter, merkenavn og logo. I denne sammenheng har jeg funnet et blogginnlegg skrevet av Hiten Shah, «How to Build a Brand from Nothing», som jeg i dette innlegget skal ta dere gjennom. 

Hva kan vi ta med oss videre i prosessen med å opprette vår egen nettbutikk og utvikling av vår egen merkevare?

Viktigheten av en merkevare – en plass i hjernen vår

Når vi tenker på suksessfulle og anerkjente merkevarer, er det merker som har blitt en del av vanene våre. Vi tenker ikke nødvendigvis så mye på hvorfor vi tar det valget vi tar når vi handler og oppsøker det. Likevel er det er akkurat det merket som tiltrekker oss når vi er på jakt etter et spesifikt produkt.

Her finnes det mange gode eksempler på merkevarer som har funnet en plass i hjernen vår og rett og slett blitt en vane!

I blogginnlegget til Saha bruker han den anerkjente plattformen Amazon som et eksempel. Kanskje spesielt hos den amerikanske befolkningen har Amazon blitt en plattform mange oppsøker for å få tak i hvilket som helst produkt, effektivt og til en god pris. 

(Bilde fra Christian Wiediger  hentet på Unsplash)

Her kan jeg f.eks. trekke inn merkevaren Tine som et eksempel. Skal vi handle meieriprodukter vil Tine være den merkevaren som popper opp i tankene til mange av oss. Det er ikke nødvendigvis bedre eller billigere enn andre meieriprodukter, men vi har gode assosiasjoner til merkevaren som igjen har gjort handelen til en vane.

(Bilde er en skjermdump fra Tine.no)

Det er nettopp dette det handler om når du skal bygge din egen merkevare. Du må skape kjennskap til merket ditt og på en eller annen måte feste en knagg i hodene på folk. På sikt vil dette kunne resultere i at noens tanker automatisk bygger en linje til akkurat ditt nettsted.  

Videre er det to ting som spiller en viktig rolle når man skal bygge opp en merkevare fra grunnen av – nyhet og repetisjon!

Merkevaren som nyhet

Skal du bygge opp en merkevare må den ha noen kvaliteter som gjør den interessant og spennende. På ett eller annet vis må den være en nyhet. Det må ikke nødvendigvis være noe som ikke finnes fra før av, men den bør kunne skille seg ut. Det kan være en nyhet i form av kvaliteten, originalitet eller noe som er uvanlig.

Med merkevaren din som nyhet, må det settes i praksis. Det holder ikke at du snakker om den som nyhet, du må skape en helt ny opplevelse ut av den! 

Repetisjon

Som sagt ønsker vi at merkevaren skal ha en plass i hjernen vår. Den eneste måten vi kan fange denne plassen på er å gjentatte ganger få noe repetert. 

Her er det innholdet i markedsføringen som er nøkkelen. Hva er det som skal fange oppmerksomheten vår. Dette innholdet skal kunne postes i ulike «innpakninger» og kanaler. Innholdet må også kunne postes i kanaler slik at det ikke settes store grenser for hvor mange konsumenter man har mulighet for å nå ut til. Dette kan eksempelvis være Instagram, Snapchat, Facebook eller i blogginnlegg. 

I blogginnlegget trekker Shah frem viktigheten av å velge kvantitet fremfor kvalitet. Med dette mener han at vi ofte undervurderer merkevarerepetisjon. Innholdet er selvfølgelig betydingsfullt, men effekten av å holde seg smal og sentrert med mange repetisjoner vil kunne være større enn et bredere innhold med få repetisjoner.

Viktigheten er at det kan postes gjentatte ganger slik at det får en plass i oppmerksomheten vår!

Repetisjon som bygger merkevaren – eksempel

(Annonsen er en skjermdump fra blogg.no)
(bilde er en skjermdump fra slideshare.net)
(Bilde er en skjermdump fra Kari Traa sin Instagram-profil)

DU er starten på suksessen til din merkevare

Starter du din egen merkevare fra grunnen av, begynner det i det store og hele med nettopp deg! Du og din historie er bakgrunnen for nettopp det du vil skape. Det er også grunnen til at kunden vil kjøpe nettopp ditt produkt. 

For å trekke det tilbake til de to faktorene som spiller en viktig rolle – Nyhet og repetisjon, er det du som er bakgrunnen for den nyhet du har skapt og repetisjonen bygger på historien din til produktet du har skapt.

Klarer du å kombinere dette vil du kunne ta større og større plass. Til slutt vil du være den folk tenker på, snakker om og sprer videre. Til syvende og sist handler det om å lage en merkevare basert på en historie som kundene vil ha nytte av og som skiller seg fra andre i kundens hode.

Inspirasjon til vår merkevare

Med de to nøkkelfaktorene for å bygge opp en merkevare – nyhet og repetisjon – har det nå blitt litt tydelig i en prosess som i utgangspunktet ikke er så tydelig enda, hvilke områder som må fokuseres på. Vi har mange gode ideer, men er kun et lite stykke på vei i prosessen. Noe vi ikke tydelig har definert enda er hva som gjør produktet vårt til en nyhet og hvordan vi skal jobbe videre ut ifra nettopp dette. Et godt tips jeg også ønsker å ta med videre er å fokusere på smalt og sentrert innhold, men i større hyppighet. 

Kilder brukt i dette blogginnlegget:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *