Slik kommer du i gang med Google Analytics

Vi ble tidlig introdusert for Google Analytics i faget digital markedsføring! Vi opprettet konto for bloggene våres og nylig for nettbutikken. Det var ikke før vi opprettet konto for nettbutikken jeg fikk ordentlig innsikt i hvordan og hvorfor Google Analytics kunne være så nyttig. I dette blogginnlegget vi jeg vise dere hvordan vi kom i gang og brukte verktøyet som et hjelpemiddel for nettbutikken vår. 

Bilde av Myriam Jessier hentet på Unsplash

1.Hva trenger du svar på?

Vi ønsket selvfølgelig å nå ut til flest mulig med nettbutikken vår. Vi ønsket å få mange besøk inne på siden og å selge flest mulig produkter. Men hvordan skulle vi få til det? Verktøyet samler inn utallige mengder med data som kan være veldig verdifullt om du bruker det riktig. Du kan bruke det til å finne ut av hva som fungerer og hva som ikke gjør det. Ved hjelp av GA kan du sørge for en mer treffsikker markedsføring.

Men først av alt må du finne ut hva det er du trenger svar på! Du kan selvfølgelig leke deg rundt på kontoen, men har du bestemte spørsmål du vil finne svar på, vil du nok oppleve størst nytte. Disse spørsmålene henger gjerne sammen med noen av målene du har satt deg. Til å begynne med finner du konkrete spørsmål som er relevant for deg/dere å finne svar på.

2.Bli kjent med verktøyet!

Bilde er en skjermdump fra Google Analytics

Det neste vi gjorde i prosessen, etter vi hadde tenk over konkrete spørsmål, var å bli kjent med verktøyet.

I Google Analytics finner du en meny på venstre side som gir oversikt over de ulike «rapportene» med data som finnes. Her kan det lønne seg å klikke seg litt frem. Rett og slett skaffe deg oversikt over hvor du finner de forskjellige dataene som du kan ha nytte av. 

Dataene er fordelt under de forskjellige rapportene som er ulike kategorier av data: Sanntid, målgruppe, brukeranskaffelse, atferd og konverteringer.

Målgruppe:

Valg av målgruppe var det aller første valget vi tok i prosessen med å opprette vår egen nettbutikk. Noe av det aller første vi brukte GA til var å sjekke om vi klarte å treffe de vi ønsket med nettbutikken og markedstiltakene våre. Dette var viktig å finne ut av i tilfelle vi måtte gjøre noen justeringer med tiltakene våre.

Slik fant vi oversikt over aldersgruppe: Målgruppe – demografisk informasjon – alder.

Bilde er en skjermdump fra Google Analytics

Her ser dere oversikt hentet fra GA over målgruppen. Den stemmer ganske overens med satt målgruppe for starten av prosessen (18-34 år).

Et av kriteriene/målene for nettsiden vår var at brukervennligheten på både mobil og datamaskin skulle være god. Under målgruppe finner du oversikt over hvilke enheter som brukes. Hos oss kunne vi se at størst andel av brukerne våre var på mobil. 

Slik går du frem: Målgruppe -mobil – oversikt

Bilde er en skjermdump fra Google Analytics

Når vi fikk denne innsikten var det veldig relevant for oss at nettsiden fungerte optimalt på mobil, slik at vi ikke mistet kunder fordi brukervennligheten ikke var god nok. Her tok vi tester og fikk oversikt over forbedringspotensialer for å gjøre nettsiden enda bedre ved mobilbruk.

Her brukte vi blant annet Google PageSpeed.

Brukeranskaffelse:

En nyttig funksjon i GA er at du har mulighet til å se hva som faktisk fører til trafikk inn på siden din. Enten om det er søk på Google, gjennom sosiale medier, evt direkte søk på siden. På denne måten kan vi f.eks. se om aktiviteten vår på Instagram hadde noen funksjon.

Slik går du frem: Brukeranskaffelse – oversikt

Bilde er en skjermdump fra Google Analytics

Her ser vi f.eks at 32,8% av all trafikk på nettsiden vår kommer av sosiale medier (Instagram).

Oppsummering

Google Analytics kan kanskje virke overveldende til å begynne med. Det var det hvert fall for meg. Det viktigste er at man tar et steg av gangen og starter med det du allerede vet.

Da vi startet nettbutikken hadde vi satt oss mål for hva vi hadde lyst til å oppnå. I begynnelsen var det mye som var uklart, men vi startet prosessen med å finne konkrete spørsmål for å oppnå de målene vi hadde satt. Når du vet hva du trenger svar på vil du få størst nytte av verktøyet og det vil også bli enklere å navigere seg frem.Hva trenger du svar på?

  1. Hva trenger du svar på?
  2. Bli kjent med verktøyet ved å finne svar på de spørsmålene som er nyttig for deg!

Kilder brukt i blogginnlegget:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *